Kéžby zmizely navždy. I taková slova zaznívají často nejen z úst lidí ve vyšším věku, kteří si stěžují na bolesti kolen či kyčlí. Pokud touží po úlevě, měly by se vyhnout některým druhům potravin.
Zánět v kloubech často podněcuje i konzumace některých jídel, která si schuti dopřejeme třeba každý den.
Ostrá bolest nám brání v běžném pohybu, věnujme méně času fyzické aktivitě, rychleji přibíráme, stárneme a jsme náchylní na různé druhy onemocnění. Zánět v kloubech často podněcuje i konzumace některých jídel, která si schuti dopřejeme třeba každý den. I když se těmto potížím s přibývajícími léty nelze zcela vyhnout, existují způsoby, jak tento proces zpomalit.

Existuje jich velké množství. Olivový, slunečnicový, mandlový, kukuřičný i sójový. Každý z nich má větší či menší obsah zdravých tuků. Pod tímto pojmem se skrývá o něco odborného výrazu, omega-3 mastné kyseliny. Druhou kategorii tvoří omega-6 mastné kyseliny, které se nacházejí například v sójovém oleji. Vědci zjistili, že typická americká strava, která je plná rychlého občerstvení a kolových nápojů obsahuje až pětadvacetkrát vyšší množství omega-6 mastných kyselin v porovnání se zdravými tuky.
Ve srovnání s jinými tuky i živočišného původu se nejedná o žádnou katastrofu. Problém je spíše v poměru jednotlivých druhů mastných kyselin v jídle. Studie ukazují, že poměr 10:1 ve prospěch omega-6 mastných kyselin může souviset se vznikem kardiovaskulárních onemocnění, astmatem a záněty. Pokud nás trápí revmatoidní artritida, zmiňovaný poměr by se měl snížit na 3:1. Omega-6 mastné tuky se běžně nacházejí ve vaječných žloutcích, mase, margaríně či smažených jídlech. Obsahem zdravých tuků se chlubí semena rostlin, ořechy, olivový olej, ale také mastné mořské ryby.